2015. 10. 22. A forradalomra emlékeztünk

Emlékezetes (meg)emlékezés

Október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára emlékeztünk.
A 12. B osztály feladata volt az ünnep méltó lebonyolítása, ám szerettük volna iskolai szintűvé emelni a megemlékezést oly módon, hogy a tanulók jelentős hányada ne csupán passzív, hanem aktív résztvevő legyen.

Már szeptember közepén arra kértük a diákokat, hogy foglalkozzanak az iskolai tanórán elvárhatónál mélyebben az eseményekkel és azok hátterével. Ennek a gondolatnak a szellemében négy kategóriában vártuk a tanulók jelentkezését. A 9. évfolyamosokat arra kértük, hogy az ’50-es évekhez, vagy ’56-hoz kapcsolódó zenéket, dalokat adjanak elő. A 10.-eseknek a téma képzőművészeti feldolgozása volt a feladatuk. A 11. évfolyamra járóknak vers- és prózamondó versenyt hirdettünk 1956-hoz kapcsolódóan, a végzős osztályok diákjainak pedig történelmi interjú készítését javasoltuk. A kategóriák évfolyamonkénti meghatározása azonban csak ajánlás volt, bárki bármely tárgykörben megmérethette magát.

Az ünnepi műsor a legsikeresebb produkciók előadásából állt össze. Nagy örömünkre mindhárom kilencedikes osztály teljes létszámban énekelt a csütörtöki megemlékezésen. A vers- és prózamondók közül az 1. helyezett Giczi Balázs és a 2. helyezett Klicsnik Rea szerepelt. A nagy gonddal elkészített, magas nívójú rajzokat, festményeket az aulában állítottuk ki.

A nap folyamán minden szünetben történelmi hangfelvételek voltak hallhatók a hangosbemondón keresztül.
Célunk az volt, hogy minél több diák minél többféle módon foglalkozzon az 1956-os forradalom és szabadságharc témájával. Úgy vélem, ezt a kitűzött célt elértük, és remélem, hogy mindenki pozitív élményekkel gazdagodott a felkészülés, a munkák elkészítése és a szereplés alatt.

Ezúton is köszönöm minden résztvevő Diák és Tanár lelkes közreműködését! Külön köszönöm a kezdetektől nekem nyújtott segítséget Szabó Miklósnénak és Somogyi Miklósnak!

Végh Boglárka
 vissza...