2019.04.16. Holokauszt emléknap a Fáyban


Április 16-án délelőtt emlékeztünk a holokauszt magyarországi áldozataira.

A megemlékezés ezúttal nem a megszokott módon történt. Végh Boglárka tanárnő reggel 8-tól egy-egy rendhagyó tanórát tartott a diákoknak. A 9. és a 10. évfolyam tanulói A csíkos pizsamás fiú című film segítségével ismerhették meg a második világháború idején történt borzalmakat. Egyes filmrészleteket megtekintve, azokat megbeszélve és továbbgondolva talán diákjaink is fontosnak tartják majd, hogy többet tudjanak meg erről a témáról. Időnként vita is kialakult, hiszen egyes részletek más-más hatást gyakoroltak a diákokra. Ez a vita azonban mindig érvekkel alátámasztott és előremutató volt.

A 11.-esek a Rosenberg Dani című dal szövegén keresztül nyertek bepillantást a zsidóüldözés egyes fázisaiba. Az évfolyamon belül az egyes osztályok más-más feladatsort kaptak. Ezeket először egymással beszélték meg, majd a társaikkal ismertették a megoldásaikat. Az óra végén a zene és a szöveg kapcsolatát boncolgatták a tanulók.

A 12. évfolyam Kertész Imre Sorstalanság című regényének három kiemelt részletével foglalkozott - szintén osztályonként. Az egyes szövegrészletek a deportálást illetve a szelekciót és az auschwitzi borzalmakat mutatták be. A diákok komolyan, fiatal felnőttekhez méltóan dolgozták fel a szemelvényeket, elismerésre méltó gondolati érettséget mutatva.

Úgy vélem, hogy minden résztvevőre komoly hatása volt a foglalkozásoknak! A tanulók egyikének megfogalmazása szerint, ha nem feledjük a borzalmakat, elkerülhető, hogy a történelem tragédiái a jövőben megismétlődjenek.

Szabó Miklósné
történelemtanár

A foglalkozásokról készült képek itt tekinthetőek meg.
vissza...