2016.01.26. Holokauszt Emlékközpontban voltunk

2016. január 26-án a Fáy végzős diákjai Szabó Miklósné és Végh Boglárka tanárnő kíséretében ellátogathattak a Budapesten található Holokauszt Emlékközpontba.
Az épület előcsarnokába érve gyönyörű, de megrázó látvány tárult elénk. Óriási kőfalakat láthattunk, rajta apró betűkkel ezer és ezer áldozat nevét. Mindenki ámulattal figyelte meg, ismerős nevek után kutatva.

Jenei Sándorné holokauszttúlélő

Az épületbe érve egy interaktív előadáson vettünk részt, melynek fő témája a megkülönböztetés volt. Játékos feladatokat kaptunk, melyek tanulságos véget értek, s rájöttünk, hogy mindegy a külsőség vagy éppen a vallás, a belső érték a lényeg.

Egy kis beszélgetés után a tárlatvezetőnk bevitt minket az állandó kiállításra. Ennek 8 különböző kisebb állomása volt, ahol filmeket, képeket nézhettünk, újságcikkeket olvashattunk, vagy éppen az ő előadását hallgatva tanulhattunk a holokauszt különböző részleteiről. A 8 terem egy-egy korszakot jelzett, a zsidó-magyar együttélés kezdetétől a tényleges száműzetésig, a haláltáborokig. Ezek után egy csodálatos zsinagógában nézhettünk körbe.
Rengeteg mindenről informáltak minket, de a legnagyobb élményt mégis egy túlélővel való beszélgetés jelentette. A 91 éves Jenei Sándorné Irén néni mindent elmondott a fogolytáborban töltött idejéről, válaszolt kérdéseinkre. Az óriási megpróbáltatások ellenére már többször visszament Bergen-Belsenbe, ahol raboskodott. Sosem érzett haragot elfogatói ellen, szeretetteljes az élet iránt. Mindnyájan figyelemmel hallgattuk végig, és egy fontos dolgot mindenképpen megtanultunk tőle. Vigyázzunk az életünkre, törekedjünk a lehető legtöbbre, és bármit elérhetünk. Irén néni elmondta, hogy nagy családja van, és olyan boldogan él, hogy jobbat nem is kívánhatna magának.

Kattints a képre a nagyításhoz!

Összegezve, tanulságos napot tölthettünk el az Emlékközpontban, szerintem mindenki nevében beszélek, ha azt mondom, sosem felejtjük el.

Pál Rebeka 13.E


vissza...