2018.04.04. Nevel a színház

Szabó Miklósné történelem tanárunk kíséretével ifjúsági osztályként mentünk el, hogy megnézzünk egy előadást. Vártunk a kellemes élményre, ehelyett viszont egy hihetetlen és izgalmas kalandban volt részünk.

Április 4-én, a Nevel a színház elnevezésű konferencia első napján láthattuk Kai Hensel: Klamm háborúja című monodrámáját a Festőteremben. A színházi találkozó célja, hogy a vendégek segítségével rávilágítson arra, hogy a darabok hogyan vehetnek részt a pedagógiában, mit tehetnek a diákok neveléséért.Kiss T. István játszotta a tanár úr szerepét, mi nézőként pedig az osztály feladatát kaptuk. Ennek megfelelően mi magunk is kaptunk feladatokat, ezzel befolyásolhattuk az eseményeket, így az előadás interaktívvá vált. Csak annyit kellett tennünk, mint a valóságban, de mégis egy előadásban voltunk. Egy válsághelyzet után találkoztunk a tanárral – nem engedett egy tanítványt érettségizni, aki öngyilkos lett – ezt a krízist nehezen kezelte. A tanári szerep egyébként is nehéz lehet, hiszen mindenkinek magának kell kidolgoznia a saját módszereit. Vészhelyzetben pedig a diákokkal együtt közösségként kell megoldani a problémát.

Az előadás sok kérdést vetett fel bennem, hogyan kell gondolkodni a szerepekről, magánéletről, öngyilkosságról és a közösségről.

Baranyai Enikő (Kk 12.D)