2015. 11. 25. Siker kulcsa vetélkedő

Hatodik éve rendezi meg a BGF zalaegerszegi gazdálkodási kara a Siker Kulcsa című, középiskolásokat megszólító közgazdasági vetélkedőjét, amelyen iskolánkat egy csapat és egy egyéni induló fáys diák képviselte.

A közgazdász szakma sokszínűségét bemutató prezentációval mutatkoztak be a versenyzők, ezen kívül számviteli, informatikai, logisztikai, nyelvi ismeretekről is számot adott a 32 csapatba rendeződött 96 diák. Sopron, Sárvár, Zalaegerszeg, Szentgotthárd, Kaposvár, Szekszárd középiskoláiból érkeztek diákok a versenyre-

A "Siker kulcsa" országos gazdasági vetélkedőn a fáys Balogh Viktória egyéniben az előkelő 3. helyezést érte el.


A Görög Alexandra, Kocsis Deborah Sarah, Balogh Edina alkotta fáys csapat pedig a 16. helyen végzett.


Gratulálunk Nekik és felkészítő tanáruknak, Grubits Márta tanárnőnek!

Balogh Viktória beszámolója a versenyről:
A BGF zalaegerszegi gazdálkodási kara 2015. november 25-én rendezte meg a Siker Kulcsa elnevezésű gazdasági versenyét. A diákok az országból bárhonnan jelentkezhettek, csapatban vagy egyéni versenyzőként mérhették össze tudásukat. A feladatokhoz józan paraszti észre, egy számológépre és kreativitásra volt szükség. Iskolánkból mind a két kategóriában neveztek tanulók. A Közgazd-Ászok csapat tagjai: Balogh Edina (11. E) Görög Alexandra (11. A) és Kocsis Deborah (11.A), egyéni kategóriában Balogh Viktória 11.E osztályos tanuló indult.

Motiváltan, izgatottan szálltunk fel a hat órakor induló vonatra. Odafele háromszor át kellett szállnunk. Az egyik állomáson hét személy szállt fel a vonatra, persze nekünk rögtön gyanúsak voltak, hogy nem oda tartanak-e, ahová mi. Beszélhetésükből kiderült (pechünkre), hogy ez pontosan így van. Első dolgom volt, hogy felmérjem őket, és mivel egy kísérő tanár volt és hat diák, azaz ez két csapatnak felelt meg, hamar megnyugodtam, hogy egyéni versenyző nincs köztük. Mikor megérkeztünk Zalaegerszegre, kísérőnk, Somogyi Miklós Tanár Úr hívott egy taxit, hogy időben odaérjünk. Míg mi kocsikáztunk, ő gyalog felmérte a terepet.

A megnyitó után a 32 csapatot még öt kisebb csoportra bontották, míg a 14 egyéni versenyző 4 kisebb csoportot alkotott, hogy gördülékenyen menjen a többlépcsős verseny. Az én csoportom az informatikai résszel kezdett, amely egy karigazgatós feladat volt. Majd következett az idegen nyelvi rész, ahol egy minimum száz szavas baráti levélben meg kellett győznünk a barátunkat, hogy vegyen részt velünk egy versenyen, amelynek címe: A siker kulcsa velem. A harmadik részben elő kellett adnunk az előre elkészített prezentációnkat, melynek témája az volt, hogy számunkra mit jelent a közgazdaság. Az utolsó részben egy teszt során számoltunk kamatot, foglalkoztunk árfolyammal. A Mikulás csokik eladásánál marketingeztünk egy kicsit, majd a legnépszerűbb közösségi oldalak (facebook és a twitter) segítségével használhattuk a statisztikai tudásunkat. Számviteli tudásunkra is szükségünk volt két feladat erejéig, ahol az egyikben össze kellett párosítani az összetartozó dolgokat, a másik feladatban pedig csoportosítottunk.  Az utolsó rész utolsó feladata egy logisztikai feladat volt, ahol negyven üzletbe kellett ásványvizet szállítanunk a legrövidebb útvonalon, úgy, hogy egy boltot se hagyjunk ki, és egyet se érintsünk kétszer. Miután mindenki végzett a feladatokkal, a zsűri összeszámolta a pontokat. Amíg ők matekoztak, addig nekünk egy finom ebédben volt részünk.  Majd végre eljött a várva várt pillanat az eredményhirdetés. Először a csapatok helyezéseit árulták el. Mindenki izgatottan számolt vissza, vagy azt kérdezte a másiktól, hol is tartunk a visszaszámolásban. Míg csapatunk halálra izgulta magát és szorították egymás kezét, elérkeztünk a 16. helyig, amit elértek a lányok. Pont a középmezőnyben végeztek. Utána az egyéni versenyzők értékelése következett. „Könyörgöm, csak ne legyek utolsó, mert az nagyon gáz lesz”- gondoltam. Jó, nem én lettem. Jött a következő cél, hogy legyek benne a top10-ben. Ez az, bent vagyok, ekkor már kezdtem örülni, aztán hirtelen azon kaptam magam, hogy már top 5-ben vagyok. Itt már bőven túlszárnyaltam azt a célomat, amit előző este lefekvéskor kitűztem magam elé. Itt már az járt a fejemben, hogy csak legyek benne a top 3-ban, negyediknek ugyanis nem kellemes lenni. Itt már éreztem, hogy harmadik leszek - és ez be is jött. A harmadik hely mellett elhangzott az iskola neve, majd az enyém. Nemcsak értékes ajándékokkal (pendrive, toll, ceruzák, plüss bagoly, póló, harmadik helyezésért ezek mellé kaptam fülhallgatót és bögrét) hanem rengeteg tapasztalattal és tudással gazdagodtunk.

Hazafelé az utunk elég érdekesen alakult, miután az elhúzódó eredményhirdetés miatt lekéstünk két vonatot és egy órát dekkoltunk az állomáson. Majd lerobbant a vonat, mert tönkrement a biztosíték, így át kellett szállnunk. Aztán a lerobbant vonat utolért minket, és a kalauz fülig érő szájjal integetett nekünk. Végül este nyolcra hullafáradtan, de elégedetten és boldogan értünk haza.

Köszönjük Grubits Márta tanárnőnek a versenyre való felkészítő munkáját!


Balogh Viktória 11.E

Sajtóbeszámoló a versenyről

vissza...