SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum

OM kód: 203051 / 018 | 9400 Sopron, Teleki Pál út 26.

Intézmény logo

Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokFáys történetekKRÉTA

Történet

Iskolánk története

TörténetTörténet

A Fáy-történet...

7 ember, 1 terem – ezzel kezdődött a Fáy története. A térségben ekkor még nem volt hasonló jellegű intézmény, pedig igény lett volna rá. "Soproni – Állami Közép – Kereskedelmi Iskola" a kezdetleges név. (Csak jobbak követik…) Két évre rá az intézmény akadémiai rangot kapott. Szívesen járatták ide a gyerekeket, hisz ki ne akarna egy akadémiára járni?! Hamarosan kinőtte régi helyét, a Széchenyi tér 21-et, és az 1889/90-es évet már a Balfi utca 1-ben kezdte 23 helyiséggel. Egyre több fiatal, többségében fiúk jelentkeztek – hisz a 1940-es évekig fiúiskola volt –, ma már többségében lányok jelentkeznek hozzánk. (Itt említeném meg hogy a fiúk száma nő, ma 470 diákból már 100-an vannak!) Az 1892/93-as tanév a régi épületben – ma Széchenyi könyvtár, a fehérvirágos étterem közelében a Pócsi utcában – kezdődött, megint egy új névvel: "Fiú Felső Kereskedelmi Iskola". Az 1921-es népszavazáskor, féltve az iskolát, Pápára költöztették. De mivel Sopron nem mint Ödenburg került fel a térképekre, visszaköltöztették. Az 1925/1926-os évben nevezték el az iskolát Fáy Andrásról. Innentől a mai napig a haza mindenesének neve díszeleg a bejárat fölött. 
A II. világháború után a ma már nagyon divatos közgazdasági szakképzés is megindult a kereskedelmi mellett. Később gépíró, gyorsíró, sőt szakmunkásképzés is folyt a Fáyban. A szakképzésben újabb változás 1992-ben volt, amikor a pénzügyi ágazattal bővült a paletta. Az iskola "csendben" oktatta a szakembereket, míg az önkormányzat döntése változást nem hozott. 

Új épület – a régi Erkel Általános Iskoláé –, új képzések, a közgazdasági mellé postai és kereskedelmi, és új élet a Jerevánon! 2004-ben vette kezdetét az iskolában az angol és német nyelvi előkészítő képzés, amely magas óraszámú informatika oktatással járt együtt. Munkaerő-piaci igényekre válaszolva 2010 őszén megkezdtük a logisztikai ügyintéző szakképzést. Önkormányzati támogatással, KEOP pályázat segítségével 2011-ben megújult, megszépült a főépület. 2015-ben pedig a kor elvárásainak megfelelve angol, illetve német két tanítási nyelvű közgazdasági osztályok indultak. Új irányba is nyitottunk: várjuk az iskolába a versenyszerűen sportoló tanulókat. A 2016/2017. tanévtől kezdődően az érettségivel együtt szakmai képesítést is szereznek a tanulók. További egy a Fáyban töltött év után pedig emelt szintű OKJ-s végzettséggel a kezükben hagyhatják el a diákok az iskolát. Új hagyományaink lettek a régiek tisztelete mellett. Múlt, jelen, jövő tehát így fonódik össze. A múltra büszkén nézve, a jelent kiélvezve – bizakodva tekintünk a jövőbe!

Végh Boglárka

További források az iskola történetéről:


Partnereink

SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum


Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum

9400 Sopron, Teleki Pál út 26.

Telefon: +3699510092

E-mail: fay.levelezes@gmail.com

OM azonosító: 203051 / 018

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002563


2024Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum